Magyar Napló - szeptemberi szám

Magyar Napló - szeptemberi szám

XXXIV. évfolyam 2022. szeptember

A Magyar Napló szeptemberi számának tartalmából:

 

„1956. október 22-én, a Magyar Írók Szövetsége nevében szövegezte meg a Gond és hitvallás cselekvési programot adó felhívását, pár nappal később a Magyar fohászt (…) Tamási Áron megszólalása nem maradhatott következmény nélkül: »belső ellenségnek« tekintették. (…) az 1956-ban írt Ördögölő Józsiás című színműve csak 1983-ban kerülhetett színpadra. Tiltások és engedmények hullámvasútjára került.”

(Máriás József: 125 éve született Tamási Áron)

 

„nem foglalkozott azzal,

hogy mi lenne,

 

ha lélegzetét

visszatartaná,

 

mert záporozott

a menny köve

 

vadul,

 

s e zivatarban menetelt

őseim hada makacsul”

(László Noémi: Légszomj)

 

„Az andezitből készült zalaegerszegi Életfa (…) szellemi rokonságot mutat a Szervátiuszok, Jenő és Tibor Tamási Áron-emlékművével Farkaslakán. (…)  S mint egy kínai agyaghadsereg gáboráronos magyar bronzból kiöntve, ma úgy sorakoznak történelmi színtereink Péterfy László által megformázott főalakjai, vezéralakjai, a korszakalkotók sziluettjei.”

(Árkossy István: A szobrász gyertya- és csillagfénye)

 

„Kodolányi Gyula elbeszélése hiteles képet nyújt a Kádár-rendszerről, annak a társadalomra gyakorolt, máig ható károkozásáról. Arról a kettősségről, szakadékról, ami a hivatalos körök megnyilvánulásai és a magánéletben, a családi és baráti közösségek gondolkodása között fönnállt. De arról is szól, hogy milyen erős volt a szellemi ellenállás.”

(Jeszenszky Géza: Koronatanú a rendszerváltozás koráról)

 

„Egyre szűkül köröttem a kör,

lángnyelvek gyűlnek égő halomba,

oszlopra emel a föld, fel

a magasba, e lángfolyam fölé.”

(Edvard Kocbek: Tüzesen fénylő éj)

*

A Magyar Napló folyóirat Nyitott Műhely rovatának szeptemberi vendégét, Horváth (EÖ) Tamás írót Luzsicza István költő, szerkesztő kérdezi életművéről, írásművészete visszatérő motívumairól, szimbólumairól és munkássága örök témáiról: „…a pozitív emberi példáknak két pólusát ismerem, az egyszerű embert és az elhivatott embert. S ez a kettő nem mindig leli egymást. Én pedig meg akarom találni a hidat, az őket összekötő kapcsot. Ez most számomra az elhívott ember feladata: felmutatni és minden erővel megtartani azt, ami egybefűzi a racionálist az irracionálissal, s létrehozni e két világ egységét.” A lapszámban továbbá Filip Tamás, Edvard Kocbek, László Noémi, Petőcz András, Tőzsér Árpád, Vörös István versei, valamint Balogh Robert és Horváth (EÖ) Tamás prózái szerepelnek. Összeállításunk több írással is megemlékezik a 125 éve született Tamási Áron íróról – Máriás József tanulmányával, Ekler Andrea kritikus, irodalomtörténész lapkezdő jegyzetével és A. Szabó Magdával, a Tamási Áron Közhasznú Alapítvány elnökével, az emlékév projektvezetőjével készített interjújával az emlékév számos rendezvényéről: „Székelyföldön él a Tamási-kultusz. Hozzájuk másféleképpen szól, mint a magyarországi olvasókhoz. Mert az ő világuk, az ő nyelvük. Úgy gondolom, hogy meg kell becsülnünk, ha egy magyarországi fiatal veszi a fáradságot az olvasására, mert neki valószínűleg erőfeszítéseket kell tennie a megértéséhez.” Uroš Zupan szlovén költő, műfordító Szlovéniában híres pályatársáról, az 1981-ben elhunyt Edvard Kocbek költészetéről közöl esszét: „Kocbek költészete (…) keletkezési korszakának tiszta gyermeke is. Mivel közvetlenül nem beszélhetett – minden elnyomó rendszerben jellemző volt ez a fajta írásmód, ahol az irodalmi művéért az alkotó akár börtönbe is kerülhetett, vagy gyorsított eljárással hamar a szellemvilágban találhatta magát –, sorsát bújtatta, álcázta, és időnként mitológiai alakok ajkain keresztül szólaltatta meg (pl.: Euridikém). Ez természetesen korlátot jelentett, de egyfajta paradoxonként ösztönzőleg is hatott a szocialista országok írói által írt irodalom jobbá tételére. A minőség növelésére.” A Könyvszemle rovatban Rosonczy Ildikó: A biztos győzelem tudatában, Farkas Gábor: A beavatott olvasó, valamint A Benda Kálmán Szakkollégium legjobb hallgatói munkái (2017–2021) című kötetekről olvashatunk. Lapszámunkat Péterfy László Kossuth-díjas festő- és szobrászművész munkáinak reprodukcióival illusztráltuk.

A lapszám tartalma elérhető az archívumban

A tartalom letöltéséhez kérjük regisztráljon vagy lépjen be felhasználói fiókjába

Legfrissebb lapszámok

Magyar Napló 2022. szeptember
Adatok
Kiadó
Magyar Napló Kiadó
Oldalak száma
72
ISSN
08652910
Kiadvány nyelve
magyar
Kiadás dátuma
Főszerkesztő
Jánosi Zoltán
Laparchívum
Az Magyar Napló összes kiadott lapszáma.
Tovább