Megjelent a Magyar Napló márciusi száma

Megjelent a Magyar Napló márciusi száma

XXXV. évfolyam 2023. március

A Magyar Napló márciusi számának tartalmából:

 

„nézem a csillámló várost

látom magam hátulról

ahogy kisétálok belőle

saválló szkafanderben”

(Boda Magdolna: Délibáb)

 

„Tőlünk nyugatra minden ugyanúgy pusztul, mint itt, keleten ott az ellenség, akik nem azért vívják ezt a végeláthatatlan háborút, hogy menekültekkel töltsék meg a városaikat. Északon és délen csak víz van, se vége, se hossza. Az ellenőrzőpontok veszélyesek. Ha nem ismernek, kérdés nélkül lelőnek. Sokszor akkor is, ha ismernek.”

(Bagó Tünde: A túlélés szigetei)

 

„Elméletileg a művészet egy nagyon furcsa dolog. Miért csak a Homo sapiens kezdte? És akkor itt van egy nagyon izgalmas kérdés: hogy számontartanak a paleoantropológusok egy időszakot, amit ők úgy neveznek, hogy a »Nagy kiugrás«. Az ember egyszerre csak megokosodott. Miért? Mi történt akkor?”

(Zsilinszky Fanni interjúja Szemadám Györggyel)

 

„indul, akinek nincs maradása,

a léckerítésen árnyéka nő –

fényszóróitok kereszttüzében

feltartott kézzel áll az idő.”

(Both Balázs: Anya)

 

„Íme, mennyire pontos Ágh István önismerete: a múltbeli örökség »fogadatlan emlékébresztője« mellett ott munkál benne a szándék és vágy, hogy a jelen és a jövő örökségének befogadója és teremtője legyen.”

(Márkus Béla: Az égi lét földi emlékképei)

*

A márciusi összeállítás több írásával a kétszáz éve született Petőfi Sándorra emlékezünk; Tóth László költő, író lapkezdő jegyzetében olvashatjuk: „…nincs fellépte óta magyar író (a legkülönbözőbb, sokszor egymással is szemben álló alkotókat, alkatokat, stílusokat, eszményeket nézve), aki, ha másfelé tart is, megkerülhetné őt.” Közöljük Petőfi Sándor 1848. március 15-i naplójegyzeteit is. Nyilasy Balázs esszéjét a költő pályakezdésének szentelte: „A mindennapiság számára nem ellenséges, idegen világ, hanem identitásteremtő, harmonikus érzetek bázisa; az Alföld makrokörnyezete s az ebéd utáni szundikálásra alkalmas puha pamlag egyaránt jó érzéseket kelt benne. A személyiség kapcsolati elköteleződései (a baráti együttlét örömei, az anyai szeretet, az apához kapcsolódó, megértő próbálkozások, a színészek méltó közösségéhez és a nemzeti nagycsoporthoz tartozás) a pszichikus kielégülés forrásai. A Petőfi-versekben még a pipázás is harmóniateremtő, boldogító aktusként tűnik fel, s a rugalmas, egészséges pszichikumot a kudarcokon természetes humor, játékos, vigasztaló önirónia segíti át.”

A Nyitott Műhely márciusi vendége Kulin Borbála költő, irodalomtörténész, szerkesztő, akivel pályájáról Nagy Zsuka költő, író beszélget: „…nagyon izgalmas és inspiráló számomra az a kora keresztyén elképzelés, miszerint nemcsak az emberi világunk alakítója a szeretet, hanem a teljes univerzumé. Az ókori sztoikusok úgy gondolták, hogy van egy mindent átható és irányító értelmes erő, a Logosz. Amikor a korai egyházatyák találkoztak ezzel a gondolattal, a térdükre csaptak örömükben, hogy ők is ugyanerről beszélnek. Csak ők úgy hívják, hogy Szeretet. Ezzel azt próbálom érzékeltetni, hogy ha a szeretetről gondolkodunk, nem egyszerűen egy érzelemről beszélünk. Van olyan aspektus, amelyből az univerzum teljes története egy grandiózus szerelmi történetnek mutatja magát.”

A lapszámban továbbá Boda Magdolna, Both Balázs, Fecske Csaba, Feliks Netz, Kulin Borbála, Mechiat Zina, Novák Valentin versei, valamint Bagó Tünde, Bogdán Emese és Kákonyi Lucia prózái szerepelnek; több olyan írást találni közöttük, amelyek a nőiséget, vagy annak valamely jellemző jegyét ábrázolják – ezekkel a szépirodalmi alkotásokkal adózik szerkesztőségünk a hölgy olvasóknak nőnap alkalmából.

Németh István Péter költő Kiss Benedek legújabb, válogatott bolgár versfordításait tartalmazó verseskötetéről (Fészek szakadék fölött) írt esszét, egyúttal érzékletesen, egy-egy fordításidézettel bemutatva a jeles bolgár költőket is: „Kiss Benedek műfordításai nem csupán a bolgár költészet évszázadaiba engednek betekintést, nemcsak európaiságunk kultúrmintáinak bolgár változatát közvetítik, hanem (…) a kollektív tudattalant tudatosítják érzékien a dalokkal, elzengve az archetípusokat, visszamenőleg az elveszített édenig.”

A Könyvszemle rovatban Ryszard Terlecki Szolidaritás 1980–1989, Edwin Morgan A démon kiskátéja, Iancu Laura A vágány mellett, Agócs Sándor Szőrén az időt és Kákonyi Lucia Nokedliszaggató című kötetéről olvashatunk.

Lapszámunkat a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum relikviáinak reprodukcióival illusztráltuk.

A lapszám tartalma elérhető az archívumban

A tartalom letöltéséhez kérjük regisztráljon vagy lépjen be felhasználói fiókjába

Legfrissebb lapszámok

Magyar Napló 2023. március
Adatok
Kiadó
Magyar Napló Kiadó
ISSN
08652910
Kiadvány nyelve
magyar
Kiadás dátuma
Főszerkesztő
Jánosi Zoltán
Laparchívum
Az Magyar Napló összes kiadott lapszáma.
Tovább